Știri generale

11 aprilie, Ziua Educației Financiare

România sărbătorește, din acest an, Ziua Educației Financiare, în data de 11 aprilie, în urma unei inițiative legislative adoptate recent de Parlament. Țara noastră se clasează pe ultimul loc în clasamentele europene la acest capitol.

Un studiu al Băncii Mondiale a scos la iveală că doar 22% dintre români sunt educați din punct de vedere financiar.

,,Am ales să avem o zi a educației financiare din trei motive: primul este accesul la serviciile financiare, care sunt din ce în ce mai dezvoltate astăzi. Apoi, este vorba de gestionarea finanțelor, banii pe care îi avem, atâția cât sunt ei. Și în al treilea rând, vorbim despre accesul la un grad mai mare de bunăstare. (…) Avem o sumă de bani pe care trebuie să o investim și să luăm anumite decizii. Deciziile din perspectivă financiară sunt foarte stresante. E un studiu al OCDE care spune că este mai stresant să decizi ce fond de pensii să alegi decât să mergi la doctor. Lucrurile acestea se pot realiza strict prin educație.„, a declarat deputatul PNL George Tuță, inițiatorul legii, potrivit Știrile Pro TV.

Parlamentarul susține că, potrivit unui studiu pe care l-a realizat, 33% dintre români nu au niciun cont bancar. Alesul propune o inițiativă legislativă prin care toți românii să aibă posibilitatea să-și deschidă un cont, fără niciun fel de comision, de administrare, de deschidere, de interogare a soldului, de retragere numerar sau pentru plăți electronice.

,,Având posibilitatea să ai acces la serviciile astea, adăugând educația financiară, nu rămâne decât ca banii, puțini sau mulți, să poată să producă mai mulți bani. Ai acces la un credit, dacă deții o sumă de bună, poți să investești sau poți să creezi un depozit. Contul te poate proteja de inflație.„, a completat deputatul George Tuță, inițiatorul legii de instituire a Zilei Educației Financiare.

Sursa foto: BNR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.