Învățământ Știri generale

BREAKING | Profesorii primesc diferențele salariale pentru perioada 2017 – 2021. Prima tranșă, în trei luni (document)

Ordonanța de urgență (OUG) privind plata diferențelor de drepturi salariale pentru profesorii din învățământul de stat, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial. Anul acesta, dascălii primesc prima tranșă de 5%, potrivit documentului. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

Beneficiarii acestor drepturi sunt angajații din preuniversitar și universitar de stat, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, potrivit documentului. Pentru anul 2022, sumele se plătesc într-o singură tranșă, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.

Impactul bugetar este estimat la 1,2 miliarde de lei. Plățile se vor face eșalonat, pe o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, astfel:
– în primul an, 5% din valoarea diferențelor salariale;
– în al doilea an, 10%;
– în al treilea an, 25%;
– în al patrulea an, 25%;
– în al cincilea an, 35%.

,,Pentru personalul didactic prevăzut la art. 1 și 2 care și-a schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 care au prestat activitate, în același timp sau succesiv, la mai mulți angajatori, calculul și plata diferențelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care a avut obligația de a plăti salariul în această perioadă, proporțional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceștia.„, se arată în ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.