Știri generale

Un român a devenit cel mai citit poet din Spania. În țară, este ignorat de edituri

Mihai Gane, un tânăr stabilit de nouă ani în Spania, se numără printre cei mai bine vânduți autori români de poezie. Originar din comuna ieșeană Lerești, acesta a lansat în Spania un nou volum, care s-a clasat încă din prima săptămână pe primul loc în topul vânzărilor. Apreciat în Spania, autorul român are și un regret: editurile din România îl ignoră.

Volumul care domină topul vânzărilor din Spania, intitulat ,,Ojos del Sol” (n. red. – ,,Ochii Soarelui”), este un omagiu adus oamenilor simpli. Tânărul autor dedică un capitol familiei şi originilor sale din comuna Lereşti. Cartea va fi promovată pe parcursul unui amplu turneu internaţional, care va include zeci de oraşe din Spania şi America de Sud.

,,Am lucrat la noua carte aproximativ un an şi jumătate. Diferenţa dintre această nouă carte şi precedentele este una şi literară, pentru că vorbesc despre teme foarte diferite. În acelaşi timp, în noua carte, poeziile sunt mult mai lucrate şi se vede o maturitate diferită în scris. Deja sunt şase ani de când public cărţi.”, a declarat Mihai Gane, citat de Adevărul.

În prima săptămână de la lansare, volumul ,,Ojos del sol” s-a poziţionat pe primul loc în topul vânzărilor cărţilor de poezie din Spania.

,,Sunt foarte entuziasmat, deoarece am o primire bună şi la târgurile de cărţi ce se vor desfăşura în Spania în următoarea perioadă, la Madrid, Barcelona sau Zaragoza.”, a mai spus tânărul poet român.

Cartea a fost publicată și în afara Spaniei, în Columbia şi Ecuador, astfel că Mihai Gane va participa şi la târgurile de carte din Bogota şi Buenos Aires.

Tânărul autor român a mai publicat trei volume de poezii în limba spaniolă: ,,Con tal de verte volar“ (n. red. – ,;Ca să te văd zburând”), ,,Ahora que ya bailas“ (n. red. – ,,Acum că dansezi”) şi ,,La piel en los labios“ (n. red. – ,,Pielea buzelor”). Toate au avut un succes fulminant și s-au vândut în peste 100.000 de exemplare, ceea ce reprezintă tiraje impresionante pentru cărţi de poezie.

În urmă cu cinci ani, Mihai Gane a fost nominalizat la Premiul Naţional de Poezie din Spania şi a fost la un pas de a câştiga premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului. A fost publicat şi în ţări din America Centrală şi de Sud, iar pe reţelele de socializare are sute de mii de cititori.

În același timp, editurile din România îl ignoră complet, deși Mihai Gane a avut mai multe tentative de a stabili o colaborare. ,,Am încercat să stabilim contacte cu cele mai importante edituri din România, dar din păcate nu sunt interesate de munca mea.”, a transmis românul ajuns cel mai bine vândut poet din Spania. 

Mihai Gane este dublu licenţiat în Drept şi Administrarea Afacerilor la Universidad Rey Juan Carlos din Madrid și este absolvent al Masteratului de Proprietate Intelectuală şi al unui Master în Avocatură la Universidad Carlos III din Madrid. 

Sursa foto: Facebook / Mihai Gane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.