Știri generale

Alexandru Rafila, declarații contradictorii cu privire la închiderea școlilor în pandemie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că s-a opus ,,vehement” închiderii școlilor, la începutul pandemiei, în 2020. La acea vreme, însă, fiind în opoziție, afirma că este ,,o măsură rațională”.

,,Tot timpul noi facem referire la o situaţie pe care la început nu o cunoşteam, nu ştiam amănunte despre boală, cum evoluează, cum se previne, când umblau toţi îmbrăcaţi în spitale în nişte costume de cosmonaut actual. A trecut timpul, boala a devenit mai uşoară.  A fost însă o decizie şi vă dau un exemplu cu care eu nu am fost de acord cu toate că eram şi membru într-un aşa-zis comitet tehnico-ştiinţific de sprijin al celor care luau decizii în acel moment şi eu m-am opus vehement. A fost decizia închiderii şcolilor în martie 2020, când la un număr foarte mic de cazuri, erau 100 sau 200 de cazuri, s-a luat decizia închiderii şcolilor pentru o lungă perioadă.„, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În 2020, însă, în contextul pandemiei, Rafila susține contrariul.

,,Este o măsură raţională să închizi şcolile, dar nu putem să continuăm aşa la nesfârşit. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Să le închizi atunci când e momentul potrivit, să nici nu întârzii, dar să nici nu grăbeşti închiderea şcolilor, de exemplu, dacă nu există niciun fel de transmitere comunitară, şi al doilea element este pregătirea şcolilor pentru deschiderea anului şcolar, încât chiar dacă în luna septembrie o să avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, să fim pregătiţi ca să nu apară incidente asemănătoare cu cele din Israel, să punem mai puţini elevi în clasă, să decalăm programele, să introducem măsuri igienice stricte, astfel încât să avem lucrurile cât de cât sub control în sezonul rece. Opinia mea este că autorităţile vor lua decizia să închidă şcolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui să existe o măsură generală pentru că dacă infecţia va fi ţinută sub control la nivel național atunci măsurile trebuie să fie delimitarea transmiterii, închiderea focarelor.„, a afirmat Alexandru Rafila, în iunie 2020, citat de Mediafax.

Sursa foto: Guvernul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.