Social Știri generale

160 de elevi au învățat ce trebuie să facă în situații de urgență. Sorin Cîmpeanu: Educația poate salva vieți, la modul propriu (galerie foto)

160 de elevi din ciclul primar și gimnazial au participat, miercuri, la prima activitate a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență. Cursurile au avut loc la Școala Gimnazială ,,George Călinescu” din Capitală. Ministrul Educației a transmis că astfel de lecții vor putea fi susținute în întreaga țară.

,,În acord cu politica Ministerului Educației și obiectivele proiectului „România Educată” de a face învățarea relevantă pentru nevoile de viață ale copiilor și tinerilor – nu doar teorie, ci și abilitați practice, apreciez deschiderea partenerilor guvernamentali, dar și disponibilitatea celor din mediul economic și din societatea civilă pentru promovarea unor module-pilot ce vor putea fi integrate în disciplina „Educație pentru viață” în planurile de învățământ la care se lucrează și care vor fi implementate începând cu septembrie 2023. Alături de module precum educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră, educație pentru o alimentație sănătoasă, vor putea fi incluse și module de educație pentru situații de urgență și pentru acordarea de prim ajutor.„, a transmis Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Evenimentul a avut loc în cadrul unui program lansat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a achiziționat un centru mobil dotat cu echipamente inteligente care simulează situații de urgență. Printre acestea se numără simularea realistă a unui cutremur ori incendiu, precum și simularea răspunsului unui operator de urgență, cu ajutorul unui telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită.

,,Educația pentru situații de urgență ne ajută să reacționăm corect în astfel de situații, unde să sunăm, pe cine să informăm, ce să facem pentru a ne proteja, cum putem evita și gestiona panica și, în general, cum să acționăm logic, adecvat și eficient. Este foarte important să știm ce avem de făcut, chiar dacă nu va fi niciodată nevoie, la fel cum în avion ni se repetă de fiecare dată măsurile în caz de urgență, deși unii dintre noi le știm pe de rost deja.„, a completat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că își dorește extinderea acestui tip de programe în toate zonele țării, în funcție de disponibilitatea IGSU.

,,Până la sfârșitul lunii mai, acest centru mobil de instruire va rămâne în Capitală pentru instruirea elevilor din alte 16 școli. Apoi, în parteneriat cu DSU și IGSU, Ministerul Educației va susține promovarea acestor activități în școlile din țară.„, a mai transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto: Facebook / Sorin Cîmpeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.