Social Știri generale

Ministrul Educației anunță fonduri pentru construirea de grupuri sanitare. 126 de școli au primit în medie câte 85.000 de lei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri, că problema grupurilor sanitare neconforme din școli se apropie de final. Guvernul a alocat câte 85.000 de lei, în medie, pentru 126 de unități de învățământ. Alte 199 de școli mai rămân cu latrine, însă aceste unități urmează să fie comasate.

,,Prin finanţarea alocată astăzi de către Guvernul României, un număr de 126 de şcoli nominalizate vor primi finanţare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme. 126 de şcoli în care învaţă 18.340 de elevi. Dacă veţi face o simplă împărţire, veţi vedea că numărul mediu de elevi pe şcoală este 145, deci este vorba de şcoli mici. În cazul în care autorităţile locale care vor avea de îndată după aprobarea hotărârii de Guvern în bugete aceste sume, este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei per şcoală doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branşamente la apă potabilă şi canalizare, acestea provin din bugetele autorităţilor locale.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, după ședința de Guvern de miercuri.

Ministrul a explicat că, după aceste finanțări, vor mai rămâne mai puțin de 200 de unități de învățământ fără grupuri sanitare conforme, însă acestea urmează să fie desființate.

,,Dacă această sumă va fi folosită la finalul acestui an vom mai avea în România doar 199 de şcoli, nicio şcoală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri, pentru o bună parte din ele având viabilitate redusă, s-a decis deja comasarea cu alte structuri. Deci în acest fel, dacă autorităţile locale vor utiliza suma pusă la dispoziţie de Guvern, vom elimina în scurt timp total această problemă care trenează cum spuneam de mult timp în sistemul de educaţie românesc, grupuri sanitare neconforme.”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto: Guvernul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.