Știri generale Universitate

Întâlnire între ministrul Educației și vicepreședintele BEI, privind accesul studenților la credite de studiu fără taxe și comisioane

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că studenții români vor putea accesa împrumuturi pentru studii de la Banca Europeană de Investiții (BEI), fără taxe și comisioane. Informarea a venit după o întâlnire oficială, la sediul ministerului, cu o delegație a BEI, condusă de vicepreședintele Christian Kettel Thomsen.

,,La întâlnirea de astăzi, organizată în format hibrid, au fost prezenți rectori și membri ai echipelor de conducere a 30 de universități din România, dar și reprezentanți ai Uniunii Studenților din România.Temele de discuție au vizat programele de investiții ale BEI: schema de împrumuturi pentru studenți și programul de investiții pentru universitățile din România (o prezentare a acestor programe ale BEI a avut loc la întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor, Iași, 9 aprilie 2022).„, a scris Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a arătat că programul de garantare vizează îmbunătățirea accesului la educație și beneficiază de fonduri europene prin programul Invest EU.

,,Programul se aplică prin parteneriate încheiate exclusiv de universități sau grupuri de universități cu FEI (n. red. – Fondul European de Investiții) și vizează sprijinirea studenților pentru a studia în universități din țara noastră. De acest program pot beneficia atât tineri din România, cât și din alte state UE sau non–UE. Prin grupul-țintă vizat, programul propus poate constitui un factor relevant pentru dinamizarea procesului de internaționalizare a universităților din România.„, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul a mai anunțat că programul de investiții al BEI pentru universități, aflat în implementare, are un buget de 100 milioane euro. Acesta se derulează în baza unor acorduri încheiate între BEI și Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” și Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La acestea, se adaugă Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș, care se află în etapa de evaluare a aplicației depuse.

,,În a doua jumătate a anului 2022 va fi lansat un nou program de investiții adresat universităților, cu un buget de până la 150 milioane euro. Proiectele ce urmează să fie finanțate în cadrul acestui program vizează construcția, extinderea, renovarea și reabilitarea infrastructurii universitare.”, a completat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în postarea pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Facebook / Sorin Cîmpeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.