Eveniment Știri generale

Marian Daragiu, delegatul Ministerului Educației la Romani Week 2022

Marian Daragiu este reprezentantul Ministerului Educației la conferința Romani Week 2022. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles, în perioada 16 – 19 mai și este dedicat romilor din Europa. Scopul dezbaterii este de a găsi soluții cu privire la problema incluziunii romilor din comunitățile defavorizate.

Ziua Rezistenței Romilor este sărbătorită în fiecare an pe 16 mai, iar cu această ocazie, Marian Daragiu, subsecretar de stat la Ministerul Educației și vicepreședinte al Partidei Romilor Pro-Europa, a transmis un mesaj de încurajare pentru romii din România, precizând faptul că vocea lor va fi auzită în această săptămână în Parlamentul European.

„Data de 16 mai 1944 reprezintă ziua în care romii închiși în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia, s-au opus cu succes tentativei precipitate a naziștilor de a-i extermina în masă, luptându-se pentru dreptul lor la viață și la umanitate. Din păcate, nu au făcut decât să-și amâne sfârșitul tragic cu câteva luni, pentru că în noaptea de 2 spre 3 august, naziștii au revenit exterminându-i pe toți cei 3.000 de romi din lagărul cunoscut ca „Zigeunerlager”.

În amintirea acestei acțiuni, în fiecare an, pe 16 mai, celebrăm Ziua Rezistenței Romilor!

În această săptămână, în Parlamentul European sute de romi, din toată Europa, reprezentanți ai istituțiilor publice, ai societății civile, activiști pentru drepturile omului, tineri și vârstnici, ne facem vocea auzită, cunoscând îndeaproape valoarea și nevoia respectării vieții și a demnității umane. Opre Roma!”, a declarat Marian Daragiu.

De asemenea, subsecretarul de stat a declarat în exclusivitate de la Beuxelles pentru roeducația.ro că Ministerul Educației se preocupă constant de facilitarea accesului copiilor romi la sistemul educațional românesc și de procesul de integrare a lor în societate.

„Educația interculturală și etnoculturală, elaborarea, promovarea și includerea în procesele educaționale a conținuturilor legate de istoria romilor, este o preocupare constantă a Ministerului Educației, care înțelege nevoia de a facilita accesul la astfel de informații, atât pentru cadrele didactice cât și pentru copii și elevi, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți incluzive, non-discriminatorii și bazate pe înțelegere și bună conviețuire între cetățenii săi, deopotrivă.”, a spus Marian Daragiu pentru roeducatia.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.