Social Știri generale

SOCIAL | ,,Victimele nu trebuie sancționate, ci protejate” – Proiect de lege pentru combaterea traficului de persoane

Un proiect de lege pentru combaterea traficului de persoane ar urma să sprijine mai mult victimele. Una dintre prevederi elimină sancțiunile pentru persoanele obligate să se prostitueze care, astfel, vor ajunge să nu mai depindă de rețeaua infracțională. Inițiativa aparține unor parlamentari USR PLUS, potrivit unui comunicat de presă.

,,Prin aplicarea sancțiunilor asupra persoanelor traficate nu facem decât să plasăm vina și povara financiară tot asupra victimelor, făcându-le tot mai dependente de proxeneții lor sau de rețeaua de trafic care le exploatează.”, a transmis deputatul Iulian Lorincz, unul dintre inițiatorii proiectului.

O altă prevedere vizează majorarea termenului de valabilitate pentru documentele de identitate provizorii ale victimelor. Potrivit comunicatului de presă, actele se eliberează în prezent pentru o perioadă de un an, iar posesorii lor sunt ,,persoane fără domiciliu”. Măsura ar ajuta victimele ale căror acte de identitate sunt confiscate de traficanți. Propunerea legislativă prevede ca noile documente să fie eliberate în maximum trei zile, iar domiciliul poate fi adresa unui avocat, un sediu social sau o căsuță poștală.

,,Traficul de persoane nu ține cont de granițe și parazitează cu succes, chiar și în zilele noastre, fiecare țară din lume. În România îl resimțim cu atât mai acut cu cât el se petrece nestingherit și fără frica organelor de ordine, în culisele vieții de zi cu zi.”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică, în comunicatul de presă.

,,Există situații diverse în care persoana ce oferă servicii sexuale este o victimă. De exemplu, dacă aceasta este exploatată, ca parte dintr-o rețea de trafic de persoane sau dacă se află într-o relație de subordonare față de un proxenet, vorbim despre o stare continuă de vulnerabilitate din care victima, de cele mai multe ori, nu poate ieși. Prin acest proiect propunem un ajutor real pentru ca aceste persoane să poată scăpa de cei care le exploatează.”, a subliniat și senatorul Radu Mihail.

Proiectul vine în contextul în care România rămâne principala țară-sursă din Uniunea Europeană pentru victimele traficului sexual, conform raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, din anul 2021, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa foto: USR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.