#STIINTA

Un asteroid „distrugător de orașe” trece miercuri, 7 februarie 2024, pe lângă Pământ

Specialiștii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au identificat un asteroid cu potențial distructiv, care se apropie de Pământ și va trece în apropierea planetei noastre miercuri, 7 februarie 2024, la ora 2:06 (ora României). Cu dimensiuni impresionante, asteroidul se va afla la o distanță de 5,4 milioane de kilometri față de Terra, comparativ cu distanța lunii noastre de 384.400 km.

Cu o dimensiune ce-l plasează în categoria asteroizilor „distrugători de orașe”, acest obiect spațial măsoară 244 de metri, echivalentul a două stadioane de fotbal american, conform datelor furnizate de NASA. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii sale reduse și a distanței mari față de Pământ, acesta nu poate fi observat cu ochiul liber, fiind necesar un telescop pentru a fi detectat.

Asteroidul urmează o orbită alungită în jurul Soarelui, încheind un ciclu de aproape 962 de zile. După ce va trece pe lângă Terra, acesta va continua să își urmeze traiectoria prin Sistemul Solar. Traseul său orbital este caracterizat de o formă alungită, ceea ce face ca distanța sa față de Pământ să varieze semnificativ la fiecare trecere.

Asteroidul, cunoscut sub numele de 2023 SP1, este clasificat drept „potențial periculos” de către NASA datorită dimensiunii sale și a proximității la care se apropie de Terra. Conform criteriilor NASA, un asteroid este considerat „potențial periculos” atunci când are un diametru de cel puțin 140 de metri și se află la o distanță de 7,4 milioane de kilometri față de Pământ.

Pentru a monitoriza și preveni eventualele impacte cu asteroizi de dimensiuni mai mari, NASA pregătește lansarea unei noi misiuni, denumită Near-Earth Object Surveyor, programată să fie inițiată în septembrie 2027. Această misiune va implica trimiterea unui telescop spațial în infraroșu pe orbita Pământului, cu scopul de a identifica și monitoriza obiectele ce ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastră.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *